Abisko - Reisverslag uit Linköping, Zweden van Brechtje Riphagen - WaarBenJij.nu Abisko - Reisverslag uit Linköping, Zweden van Brechtje Riphagen - WaarBenJij.nu

Abisko

Blijf op de hoogte en volg Brechtje

06 Maart 2005 | Zweden, Linköping

Hallo allemaal!!

Ik ben inmiddels weer veilig en wel uit Lapland teruggekeerd, niet aangevallen door wilde elanden en niet ondergesneeuwd dus werd het weleens tijd voor het beloofde verslag! Bij deze dus..

We vertrokken dinsdagochtend vroeg met de eerste bus (06:25) vanuit een donker Linkoping richting Stockholm. Omdat onze trein pas 's avonds vertrok hadden we de hele dag om Stockholm te bekijken. Voor het eerst dat ik in Stockholm was en het is echt een hele mooie stad. En overal water! We hebben eerst het oude gedeelte van Stockholm bekeken, toen koffie gedronken om warm te worden. 's Middags zijn we naar een museum gegaan (ook heerlijk warm!) en toen was het alweer tijd om naar het treinstation te gaan.

We hadden met z'n vijven een slaapcoupé voor ons alleen en hele bergen eten meegenomen dus de reis was al geslaagd :-) De volgende ochtend werden we wakker in een winter-wonder-landschap, alleen maar bomen en sneeuw. En Abisko bleek een dorpje met 150 inwoners te zijn en lag prachtig tussen de bergen aan een heel groot meer.

We hebben veel gewandeld, gelanglaufd, een echte eland gezien en zelfs nog een hondensleetocht gemaakt. Dat was echt zo leuk! En de honden zijn zo enthousiast! Ik had 4 hele jonge honden die voor het eerst met een groep meegingen. Heel hard ging het nog niet dus en dat was maar goed ook. Eén keer bijna uit de bocht gevlogen, maar gelukkig stond precies op dat punt een boom.. dus stond de slee opeens stil (en ik 1 seconde later ook). Ook besloten die jonge honden soms plotseling dat ze elkaar veeel interessanter vonden dan mij met die rare slee en dan gingen ze opeens stoeien in plaats van rennen. Oeps! Maar de omgeving was zo mooi en helemaal gezien vanaf een hondenslee dus ik kon het ze vergeven :-D

Elke avond gingen we in de sauna, het was echt zo'n typisch zweedse sauna van hout en de grote trots van de hostel-eigenaar. We kregen een uitgebreide uitleg (pfff.. hoe moeilijk kan het zijn) en er mocht uitsluitend gebruik gemaakt worden van zijn hygienische handdoekjes formaat zakdoek. Maar het was het absoluut waard!! En natuurlijk na afloop in de sneeuw gerold :-D

De laatste dag hebben we de trein genomen naar Kiruna. Samen met Joost en Louisa (uit Uppsala) die we ontmoet hebben in het hostel zijn we toen naar het ijshotel geweest. Supermooi gezicht, echt alles is gemaakt van sneeuw en superhelder ijs. Dat mensen hier ruim 300,- betalen om een nacht te slapen is onbegrijpelijk want het ziet er alles behalve comfortabel uit maar mooi was het wel. Ook nog even de ijsbar bezocht en als echte nederlanders met de ijsglazen van iemand anders op de foto gegaan omdat we het te duur vonden :) Drie uur later en bevroren tenen rijker was het dan toch tijd om weer met de trein terug naar Stockholm te gaan. Helaas zonder het noorderlicht gezien te hebben, maar verder was het super!

Zondagmiddag waren we weer terug in Linkoping en toen wachtte de volgende verrassing want zondagavond kwamen papa en mama me opzoeken! Ze bleven tot donderdagochtend en het was supergezellig! Linkoping & omgeving bekeken, lekker uit eten geweest en natuurlijk bijgekletst! De meegebrachte stroopwafels vielen erg in de smaak bij m'n collega's en ik ben nu een indrukwekkende wijnvoorraad rijker :D

Het afgelopen weekend zijn we op vrijdag uitgeweest en daar heb ik mogen kennismaken met het fenomeen 'samen-naar-het-toilet-gaan-op-z'n-zweeds' Dat vrouwen samen naar het toilet gaan nemen ze hier wel heel letterlijk, de toilethokjes hebben hier namelijk twee toiletpotten per hokje. Hartstikke gezellig, kun je kletsen met je toiletgaande buurvrouw :)

Verdere rare uitgaans-gewoontes zal ik jullie besparen (zoals de megakorte rokjes terwijl het -20 graden is en hoe un-cool je bent in een gewone spijkerbroek..)

Hoe is het met jullie in Nederland?? Veel sneeuw? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Liefs Brechtje

Kijk voor meer foto's op:

• 07 Maart 2005 - 06:50

Katrien:

Hey Brechtje, klinkt echt gaaf man! Ik had nog niks geplaatst dus ik denk nu moet ik de eerste zijn ;-)Wat ziet het ijspaleis mooi uit zeg! Nou veel plezier komende tijd en hou ons op de hoogte van je avonturen...

• 07 Maart 2005 - 09:52

Herbie:

brrr klinkt koud maar wel erg gaaf! wat een lieve hondjes zeg. ja de korte rokjes cultuur snap ik ook niets van.. hebben ze hier ook last van, niet altijd even vervelend ;-). Waar blijven de sneeuwrolfoto\'s? haha geniet er nog van daar! x herbs
    ps. wordt er nog wat onderzocht of is de wijnvoorraad interessanter?

• 07 Maart 2005 - 11:40

Loes:

Wauw, het klinkt echt super allemaal daar! Vooral de sauna gevolgt door het in de sneeuw rollen klinkt erg ok! Stockholm ziet er trouwens ook prachtig uit op die foto! Ben benieuwd naar je volgende verhalen!

• 07 Maart 2005 - 14:40

Je Liefste Broertje:

dag schat! k hoor dat je t lekker naar je zin hebt, goedzo! is de wijnvooraad al geslonken of ben je iets beschaafder dan je zweedse medestudenten...:P k hoop dat ik mijn volgende tentamens haal, want dan heb ik een week vakantie en kan ik eens ff op een paar beeldschone zweedse vrouwen gaan jagen en natuurlijk mijn grote zus weer eens zien en spreken. k moet nu weer naar college dus tot binnekort, Gerhard

• 07 Maart 2005 - 15:32

Brechtje:

Wat leuk, al die verhalen en belevenissen van je. Zo'n hondensleetocht lijkt me ook enig. En zo'n ijshotel...inderdaad leuk om te bekijken!Volgens mij ziet Gerhard Zweden ook wel zitten!

• 07 Maart 2005 - 16:13

Daniël:

Hoi Brechtje, dacht dat ik het koud had hier (vorige week sneeuw in Barcelona), maar zo te zien had jij het nog veel kouder. Maar zo te lezen vermaak jij je prima.
    Veel plezier nog verder, ik lees je verhalen wel hier.

• 13 Maart 2005 - 12:24

Rinske:

Hé Brechtje! Ik zag op msn het adres van je site. Wat super dat je het zo naar je zin hebt in Zweden! Ik vind het erg leuk om je verhalen te lezen! Heel veel plezier nog en geniet ervan! groetjes, Rinske

• 15 Maart 2005 - 16:06

Marlous:

Hai Brechtje!

Zo even weer de updates van de site gelezen. Super dat het leuk was in Lapland. We missen je wel hoor hier in Enschede! De giechels zijn goed bezig, maar lekker eigenwijs (ze zijn ons aan het evenaren qua eigenwijsheid;) ) maar als je terug bent hebben we er tenminste drie superleuke meiden bij! Veel succes en plezier en geniet er vooral lekker van!

Liefs Marlous

• 24 Maart 2005 - 14:50

Tessa:

Hey Brechtje!! Ik heb dat ijshotel een keer op tv gezien, echt leuk dat je het in het echt gezien hebt!! En met die hondenslee is echt gaaf!!! Zo te horen bevalt het je daar prima, maar vind het wel leuk als je dadelijk weer terug bent hoor!! Dikke knuffel!

• 03 April 2005 - 14:57

Alma:

Hee Brechtje! Leuk om te lezen dat je een paar dagen na mij in Stockholm was! Ik vond het idd ook een erg mooie stad! Verder zien de foto's er wel een beetje hetzelfde uit (hoewel ik niet helemaal in lapland ben geweest)! hier in Bergen schijnt de zon al een week en is de lucht blauw, dus hoop dat dat bij jou ook zo is (ben toch blij dat de dagen wat langer worden hihi)! Geniet nog ff van die paar maandjes die je hebt in dat mooie land en tot in Nederland!xx