Rusland - Reisverslag uit Linköping, Zweden van Brechtje Riphagen - WaarBenJij.nu Rusland - Reisverslag uit Linköping, Zweden van Brechtje Riphagen - WaarBenJij.nu

Rusland

Door: Brechtje

Blijf op de hoogte en volg Brechtje

03 April 2005 | Zweden, Linköping

Hallo allemaal!

Ik ben weer veilig in het rustige Linkoping, waar je niet altijd je paspoort op zak hoeft te hebben, van straat geplukt wordt voor een controle, een boete krijgt als je een foto maakt in de metro en het gewoon weer groen ziet van de bomen en niet van de militaire uniformen overal. Ja ik ben weer terug uit Rusland en het was echt super!

We vertrokken vorige week dinsdag met de bus naar Stockholm. Vandaar uit namen we de ferry naar Turku, Finland. Deze ferry's staan erom bekend dat het één groot feest is aan boord. Nou, de gemiddelde leeftijd was 65 en de tax-free alkohol was nog bijna duurder dan in Zweden. De disco was dan ook uitgestorven. Maar we lieten ons niet uit het veld slaan en hebben nog dapper geprobeerd een leuk feestje te maken!

De volgende dag was een lange busreis door Finland en een nog langer wachten bij de Russische grens. Minstens vijf niet zo heel vriendelijk ogende doaniers hebben mijn paspoort grondig bestudeerd en keken mij daarbij aan alsof ik een potentiele terrorist was. Echt een hartelijk welkom!

Maar Rusland zelf was geweldig! In totaal waren we drie dagen in St Petersburg en twee dagen in Moskou. En alle dagen hadden we stralend weer! Dat is wel een prestatie voor een land waar ze zo'n 35 zonnige dagen per jaar hebben!

In St Petersburg hebben we eerst een rondleiding door de stad gekregen en daarna hebben we het Hermitage bezocht. Dit museum wordt ook wel het tweede Louvre genoemd en dat is niet overdreven. Het is zo vreselijk groot, je zou er wel weken kunnen doorbrengen. Daarna hebben we door de stad gelopen en gemiddeld kom je op elke straathoek wel een cathedraal of kerk tegen, meestal met gouden koepels en prachtig versierd. Op een gegeven moment is het bijna teveel. Toen hebben we langs het water gelopen en hebben we ergens wat gegeten. Spotgoedkoop als je de juiste adresjes weet. De volgende dag hebben we het zomerpaleis van tsarin Catharina I bezocht. Het was in barok stijl, met overal goud goud en nog eens goud. In de tweede wereldoorlog was dit paleis totaal verwoest maar het was inmiddels weer helemaal gerenoveerd. Met het belastinggeld van de straatarme russische bevolking..

In Moskou zijn we naar het rode plein geweest en hebben we een rondleiding gekregen in het Kremlin. Dit is een enorm complex omgeven door dikke muren met 11 kerken en een groot aantal regeringsgebouwen, waaronder president Poetins kantoor. Verder hebben we veel door de stad gelopen en erg veel gebruik gemaakt van de metro. De metrostations zijn echt musea opzich, supermooi! Ook hebben we nog een museum bezocht en een hele grote cathedraal (uiteraard ook weer goud overal) waar op dat moment de paasmis aan de gang was. Twee dagen was echt te kort om deze mooie stad goed te bekijken, er was zoveel te zien!

Zowel St Petersburg als Moskou waren echt de moeite waard. Beide steden hebben zo vreselijk veel cultuur uit de tsarentijd en vrijwel alles is perfect gerestaureerd en onderhouden. Wel een dubbel gevoel dat hier zoveel geld aan besteed wordt, terwijl onze gids vertelde dat gepensioneerden amper rond kunnen komen en veel gezinnen nog steeds in gedeelde flats moeten leven.

Verder was alles ook veel meer 'westers' dan ik had verwacht. Alleen de wegen waren vreselijk slecht en iedereen reed als idioten. Er staan ook nergens witte strepen op de weg en zebrapaden? Nog nooit van gehoord. Oversteken is dan ook: rennen voor je leven! Ook is alles bezaaid met een dikke laag bruin stof. Alle auto's zijn zo stoffig en onze buschaffeur moest onderweg regelmatig stoppen omdat hij niet meer door z'n ruit kon kijken. En bij het uitgaan kun je kiezen uit een stripclub, een stripclub of een stripclub... Tja, dat is Rusland!

Helaas ging de tijd veel te snel voorbij. Na ons dagen miljonair gevoeld te hebben met de russische roebels en goedkope vodka te hebben gedronken, moesten we nu weer terug naar Zweden. Maar natuurlijk niet zonder het feest van de paspoortcontrole! Gelukkig maakten ze er weer een hele show van. Konden we daarna met een gerust hard gaan slapen.

Toen we weer in Linkoping waren aangekomen, was er voor het eerst in 3 maanden geen sneeuw meer te bekennen! Het is heerlijk lenteweer hier, met blauwe lucht en stralend zonnetje! En na de lange winter hier ontdooien de Zweden helemaal! Ze lachen, zijn supervriendelijk en kleden zich alsof het hoogzomer is. Maar alle buitenlandse studenten gaan hier lekker in mee, ik heb al twee bbq's gehad waarbij we aan het frisbee'en en beachballen waren. En ondertussen gewoon negeren dat het stiekum nog best fris is...

Tot snel en geniet van het lekkere weer!

Liefs Brechtje

kijk voor meer foto's op:

• 04 April 2005 - 18:28

Brechtje:

Brechtje, wat leuk! Petersburg en Moskou lijken me ook prachtig!
    Groetjes uit Doorn.

• 05 April 2005 - 14:39

Martijn:

Hee Brech, leuke site, ik zag het op MSN. Dit doet me een beetje denken aan de geschiedenislessen van de Yeti. Spreek je snel een keer, groeten Martijn

• 08 April 2005 - 10:12

Susan:

Hoi Brechtje,

Wat cool een bezoekje aan St Petersburg! Klinkt of je het nog steeds heel erg naar je zin hebt. Lente in Zweden, lijkt me echt mooi. Praten ze nou wat meer?

Susan

• 08 April 2005 - 10:34

Herbie:

Whawie wat een avonturen weer! gaaf zeg!veel goedkope wiskey ingevoerd? haha lachen he dat al die mensen ongeveer in zwembroek en bikini komen opdraven als het niet meer vriest..is hier ook het geval, vandaag 8 graden polo'tje zonnebril en bibberen op het terras! succes met je presentatie!
    x Herbs

• 08 April 2005 - 11:19

Brechtje:

Jeuj.. presentatie ging goed!! Begeleider was erg tevreden en ik mag hier zelfs in Zweden blijven van m'n professor, op de voorwaarde dat ik m'n naam verander (= onuitspreekbaar hier) :-) xxx

• 12 April 2005 - 15:56

Charlotte:

Hey Brechtje, leuk om ook over je belevenissen in Rusland te lezen zeg! En fijn dat je presentatie goed is gegaan!
    Geniet nog even van de laatste paar weken en tot snel alweer! Zal leuk zijn als je weer bij de xoxoborrel bent :)
    Liefs

• 14 April 2005 - 10:53

Irene:

Hey Brechtje, klinkt gaaf en herkenbaar. Ik ben dan nog niet in St. Petersburg geweest (wel Moskou, Irkutsk, net zo ontzettend Russisch!!!), maar staat wel hoog op mijn 'verlanglijstje' van stedentrips ;-)!! Veel plezier nog! Zie je helaas niet meer op de XOXO-borrel, maar vast wel met het volgende afstudeerpraatje. Liefs, Irene

• 25 April 2005 - 13:54

Laura:

Hoi, Brechtje,
    Wat een belevenissen, erg leuk om te lezen. Je zou een boek kunnen schrijven over al je ervaringen.
    Veel succes nog de komende tijd.
    groetjes van Laura